Mini-college over de feestdagen

Hoe zat het ook alweer? Wat vieren we eigenlijk met Pasen? Waarom heet die vrijdag ervoor Goede Vrijdag? En weten we nog waar al die andere feestdagen in het jaar voor staan? Om het geheugen weer even op te frissen geeft polderdominee Erik Jan Tillema op woensdagavond 10 april een mini-college over de feestdagen in de kerk van Schagerbrug.

De kennis over de christelijke feestdagen wordt minder, terwijl er uit andere religies steeds meer nieuwe feestdagen bij komen, bijvoorbeeld het islamitische Suikerfeest. Tijdens het college gaat Erik Jan in op de achterliggende verhalen van de feesten: van Pinksteren en Ramadan tot het Holi-feest dat in Nederland ook steeds vaker wordt gevierd. Dan gooien we met gekleurde verfstof naar elkaar. Maar waarom doen we dat?

Zelf deed Erik Jan eens mee aan een hindoeïstisch lichtjesfeest in India waar ruim een miljoen mensen op af kwamen en vierde hij de geboortedag van de Boeddha.

‘Iedereen geeft op zijn of haar eigen manier invulling aan de vrije dagen’, vertelt Erik Jan, ‘maar ik ga uitleg geven voor degenen die willen weten waar ze vandaan komen en wat ze oorspronkelijk betekenen’. Het verrassende is dat de feestdagen uit verschillende religies vaak veel overeenkomsten met elkaar hebben of symbool staan voor dezelfde gebeurtenis.

Erik Jan zal niet elke feestdag bespreken: ‘Het zijn er namelijk vele honderden. Bijna elke dag vindt er wel ergens een religieus festival plaats’.

Het college begint om 19.30 uur en vindt plaats in het bijgebouw van de kerk in Schagerbrug. De toegang is gratis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s