Filosofie-avonden: leven als een stoïcijn

Een stoïcijn is iemand die zich nergens druk over maakt. Het woord verwijst naar de filosofie van de Stoa, maar klopt niet, want deze oude Griekse denkwijze is er juist op gericht om zo’n gelukkig mogelijk leven te leiden.

Wie wil er nou niet een gelukkig leven? Dat is dan ook de reden waarom deze filosofie, ondanks de negatieve bijbetekenis, steeds populairder wordt. Het boek ‘Hoe word ik een stoïcijn’ is een bestseller, het populaire Omdenken is op veel stoïcijnse gedachten gebaseerd en de Nederlandse schaatser Mark Tuitert zegt dat de Stoa hem heeft geholpen in zijn sportcarrière.

Toch is een gelukkig, stoïcijns leven leiden een behoorlijke uitdaging. Eén van de eeuwenoude gedachten is dat we met onze eigen ideeën, wensen en dromen onze eigen ongeluk creëren. De keerzijde van de medaille is gelukkig dat we ook in staat zijn om met ons denken te kiezen voor geluk.

Hoe de vork precies in de steel zit, wordt uitgelegd tijdens twee filosofieavonden die Zinvol Zijpe organiseert in de kerk van Schagerbrug. Op dinsdagavond 21 maart en dinsdagavond 28 maart gaat Erik Jan Tillema dieper in op de stoïcijnse filosofie. Hij zal vertellen over de achtergronden van deze klassieke leerschool en zal hij uitleggen hoe stoïcijnse teksten gelezen kunnen worden.

Het is de derde keer dat Zinvol Zijpe een serie filosofie-avonden organiseert. De vorige keer ging het over de moeilijke filosofie van het Chinese Taoïsme, dat overigens raakvlakken vertoont met het stoïcisme.

De avonden op 21 en 28 maart beginnen om 20.00 uur in de kerk. Aanmelden is niet verplicht, maar is wel prettig voor de organisatie. Dat kan via erikjantillema@gmail.com. Voorkennis is niet nodig en beide avonden kunnen los van elkaar bezocht worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s