Filosofie-avonden over het taoïsme

Tijdens twee avonden worden in de kerk van Schagerbrug de belangrijkste geschriften uit het taoïsme besproken. Deze teksten hebben een sterk filosofisch karakter en tijdens de interactieve bijeenkomsten wordt nagedacht over de betekenis ervan.

Het taoïsme is een oosterse filosofie/religie waar altijd een zweem van mystiek omheen heeft gehangen. Over de stichter van deze traditie is bijvoorbeeld weinig bekend en daardoor zijn er meerdere, spectaculaire verhalen over hem ontstaan. Daarnaast bevatten de belangrijkste taoïstische geschriften (de Tao-te-tjing en de Chuang-tzu) zeer ingewikkelde en tot de verbeelding sprekende teksten.

Het taoïsme is van oorsprong een filosofisch systeem dat antwoord wil geven op de vraag hoe je een goed en tevreden leven kunt leiden. In de loop van de tijd is er echter rondom de geschriften een religie met een veelvoud aan goden ontstaan. Geschat wordt dat de religie tegenwoordig zo’n twaalf miljoen aanhangers telt, voornamelijk in China.

Erik Jan Tillema zal de filosofische avonden leiden. Hij zal vertellen over het ontstaan en de geschiedenis van het taoïsme en zal verschillende teksten uit de geschriften behandelen, waarbij steeds de achterliggende vraag is: wat wordt ermee bedoeld?

De avonden zijn toegankelijk voor iedereen: van fanatiekelingen die het ene na het andere filosofische boek verslinden tot mensen die vooral benieuwd zijn naar dit vreemde fenomeen. De avonden zijn los van elkaar te bezoeken. De toegang is gratis, wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd.

De avonden worden georganiseerd door Zinvol Zijpe en vinden plaats op 10 en 17 november in de kerk van Schagerburg. Ze duren van 20.00 tot 21.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.zinvolzijpe.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s